Hoe het Begon

 

1910


Leonidas, een familiezaak

De geschiedenis van Leonidas gaat terug tot 1910. Dat jaar neemt de jonge Leonidas Kestekides, een banketbakker die zich in de VS had gevestigd, als lid van de Griekse delegatie van de VS deel aan de wereldtentoonstelling in Brussel. Leonidas kestekides stelt er zijn producten voor en dankzij de hoge kwaliteit van zijn snoepwaren is het een ogenblikkelijk succes.

1913


In 1913 keert onze jonge Leonidas terug naar Belgie, dit keer om deel te nemen aan de internationale tentoonstelling die in Gent gehouden wordt.
Deze keer zal hij echter voorgoed in België blijven, want naast de verdiende professionele erkenning (bronzen medaille op de wereldtentoonstelling van Brussel in 1910 en gouden medaille op internationale tentoonstelling van Gent in 1913) verliest Leonidas Kestekides zijn hart aan een jonge Brusselse vrouw, met wie hij later zal huwen.

1935

Onze banketbakker vestigde zich dus definitief in Brussel, de stad waar hij ook zijn eerste winkel zou openen. In 1935 is het de beurt aan de Basile Kestekides, een neef van Leonidas, om de fakkel over te nemen.
Als eerbetoon aan zijn oom tooit hij zijn producten met de beeltenis van de Spartaanse koning Leonidas.

Met zijn revolutionaire concept van het “guillotineraam” kent Basile onmiddellijk een groot succes. Dit concept is even eenvoudig als origineel: Basile huurde een appartement aan de Anspachlaan waar hij zijn pralines gewoon in het open raam uitstalde.

Voorbijgangers konden zo pralines kopen zonder de winkel binnen te stappen. Dit concept sloeg onmiddellijk aan, hoe vreemd het ook mag lijken. Bewijs is dat deze manier van verkopen, hoewel intussen al vaak aan de smaak van de tijd aangepast, reeds vele decennia heeft overleefd en nog steeds bestaat.
Ook is het Basile die aan de oorsprong ligt van de beroemde ‘Manon’, de praline in witte chocolade met een gegrilde hazelnoot. Hét sterproduct van Leonidas.

1970

In 1970 wordt Leonidas een naamloze vennootschap. Voor de ooit kleine banketbakker is dit een mijlpaal in zijn geschiedenis. Datzelfde jaar ook neemt een ander lid van de familie, Yanni Kesdekoglu het roer over.

In 1985 wordt de opvolging verzekerd door zijn dochter, Maria Kesdekoglu, die in 1992 versterking krijgt van haar nicht, Vassiliki Kestekidou die in 2003 voorzitster werd van de raad van bestuur. Vandaag is een ander lid van de familie, Dimitros Kestekoglou voorzitter van de raad van bestuur.

In de loop der jaren is de onderneming blijven vernieuwen en heeft het haar recepten voortdurend aangepast aan een intussen internationaal geworden cliënteel.

Meer dan ooit dient de toekomst zich rooskleurig aan….

 
WWW.LEONIDAS.COM